Najprej moramo pojasniti, kaj ozon pravzaprav je.

Dejstvo je, da je ozon posebna oblika kisika in to je za koi ribnik tudi izjemnega pomena. V bistvu vedno dva atoma kisika skupaj tvorita molekulo. Molekula ozona pa je sestavljena iz treh atomov kisika. Ta molekula je zelo nestabilna in lahko zato zelo hitro razpade. Razpad sprosti atom, ki išče reakcijskega partnerja in tako pride do oksidacije. Zaradi izjemno močnega oksidacijskega učinka, je ozon tako zelo pomemben za ribnik. Ker je to okolju najbolj prijazen oksidant, ki je sestavljen samo iz treh atomov kisika, zaradi tega v ribnik ne vnašamo nobenih drugih kemikalij.

 

Rezultat te močne oksidacije je tako odlična kakovost vode v ribniku. Poleg tega pa ozon uniči tudi veliko škodljivih snovi med oksidacijo. Kakovost vode se nenadoma izboljša, saj so bakterije, povzročitelji bolezni in številni virusi hitro in enostavno uničeni. Prav tako ozon vpliva na vrednost dušika v ribniku. Ozon ima tudi zelo močan vpliv na kvaliteto vode, saj se z oksidacijo amonijak pretvarja v nitrat. Tudi organsko onesnaženje v ribniku ne smemo podcenjevati, zato je ozon tudi iz tega vidika zelo uporaben. Z uporabo ozona iz ribnika odstranimo nevarne organske spojine. Tako ne bo več porumenelosti vode in ribe, ki ta rumen odtenek občutijo kot stres, bodo lahko spet sproščene uživale svoje življenje v ribniku.

 

Tudi vsebnost bakterij v vodi ne gre podcenjevati. Večja je količina stoječe vode, večje je tveganje, da ribe lahko zbolijo in posledično celo poginejo. Torej, kdor uporablja ozon, se izogne tudi tej nevarnosti. Ozon ima visok učinek sterilizacije in s tem tudi učinkovito ubija morebitne povzročitelje bolezni. Ozon skrbi za popolnoma zdravo in predvsem kristalno čisto vodo.

 

Uporaba generatorja ozona je zato zelo priporočljiva, ker zmanjšuje vrednosti amonijaka in nitrita, povečuje redoks potencial in vsebnost kisika v vodi. Poleg tega pa voda v ribniku dobi posebno modro barvo, ki jo z nobenim drugim sredstvom ne moremo doseči.


projetki-primeri